вторник, 5 август 2014 г.

Кекс

Продукти:

7 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 к.ч. олио
2 с.л. какао
1 с.л. какао за поръсване
орехи

Начин на приготвяне:

1. Разделяме 4 яйца на белтъци и жълтъци. Към белтъците прибавяме 1/2 ч.ч. захар
    и  разбиваме до твърд сняг, прибавяме 1/2 ч.ч брашно и оставяме настрани.
2. Започваме с втората смес - към 4-те жълтъка прибавяме 3 цели яйца и  1ч.ч. захар
    и  разбиваме до побеляване. След това прибавяме олиото и брашното смесено със
    содата, получената смес разделяме на две.
3. Към едната смес прибавяме какаото и разбъркваме.
   Орехите ги разпределяме, може само в едната част, а може и в трите смеси по малко.
Вземаме кексова форма, намасляваме я добре и най-отдолу изсипваме кафявата смес, след това бялата. Върху бялата смес с цедка поръсваме една супена лъжица какао. Най-отгоре изсипваме жълтата смес. Печем в предварително загрята фурна около 40-50 минути. Първите 10-15 минути печем на 160 градуса, след това на 200 градуса.



1 коментар: