1 кг. брашно
1 пакетче суха мая
2 яйца
2 с.л. захар
1 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.ч. вода /топла/
1/2 ч.ч. кисело мляко
50 гр.зехтин
сусамено семе
ленено семе
маково семе
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Водата, киселото мляко, олиото, захарта, солта и яйцата се разбъркват. Маята се слага в брашното и при непрекъснато бъркане се прибавя към яйчената смес. Измесва се тесто, което се маже с олио или зехтин и се оставя на топло да удвои обема си. След това се премесва още веднъж и се разделя на три части. Точат се три кори. Първата кора се маже със зехтин, поръсва се с ленено семе, върху нея се слага втората кора, която също се маже със зехтин и се поръсва със сусамено семе, върху нея се слага третата кора, която се маже със зехтин и се поръсва с маково семе. Трите кори се навиват на руло, усукват се и се разтеглят, за да се получи по-тънък фитил, който се реже на малки рула. Рулата се подреждат в намаслена тава и се оставят за около един час да напълнят тавата.Маже се с жълтъка и се пече 40 мин. на 200 градуса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар