Продукти:
1 агнешко бутче
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
3-4 гъби
4-5 ореха
1 пакетче масло
50 мл. зехтин
черен пипер
щипка шафран
Начин на приготвяне:
Внимателно се изважда костта на бутчето. За да не мирише на агне, може да се намаже с кисело мляко за няколко часа, след това се измива, подсушава се и се поръсва със сол и черен пипер отвън и отвътре. Оставя се да постои така, през това време се прави плънката. В тенджера се загряват маслото и зехтина, прибавят се нарязаните на дребно лук и морков, като поомекнат малко се прибавят и гъбите. Да се поизпържат 4-5 мин. и се заливат с 1 1/1 ч.ч. вода, като заври водата се прибавя измития ориз, посолява се и ври докато поеме цялата течност.Прибавят се орехите нарязани на дребно, черния пипер и шафрана. С тази смес се пълни бутчето. Останалата половина масло се разтопява в тавата, слага се бутчето, пълни се и се зашива с конец, полива се с разтопеното масло, завива се с алуминиево фолио и се пече около два часа на 220 градуса. След час и половина може да се наредят цели обелени картофи, завива се с фолиото отново, пече се 30 минути, после фолиото се маха и се пече още 15-20 мин. да се получи хубава коричка на бутчето. На всяко отваряне бутчето се полива с маслото от тавата
Няма коментари:
Публикуване на коментар